ponedjeljak, 29. lipnja 2009.

Vježbanje u trudnoći



VAŽNO! Svaka trudnica bi prije vježbanja i odabira programa trebala dobiti podatke o educiranosti fizioterapeuta koji provodi edukaciju pripreme za porod ili vježbanja.

Vježbanje odobrava liječnik - ginekolog kod kojeg se trudnica kontrolira. Ginekolog će ponekad uskratiti mogućnost vježbanja iz medicinski opravdanog razloga ili zbog nepoznavanja samog programa koji se provodi. Ukoliko postoje bilo kakve nejasnoće oko odabranog programa, potrebna je suradnja između ginekologa i fizioterapeuta.

Svaka trudnica treba znati, da ukoliko je iz nekog razloga njezina trudnoća rizična, to ne znači da ona uopće ne smije vježbati. Ponekad će se i u mirovanju moći napraviti određene vježbe koje zasigurno neće ugroziti trudnoću.

Trudnice koje prije trudnoće nisu bile suviše zainteresirane za vježbanje moći će to učiniti dok su trudne, ali će broj vježbi i njihov odabir biti znatno sužen.

Danas je moderno biti "fit" trudnica, no unatoč tome, nekim će trudnicama ipak biti bolje da ozbiljnije vježbanje započnu po porodu. Tu se obično misli na one trudnice koje želju za vježbanjem dobiju pred kraj trudnoće, kada se zapravo malo toga može učiniti.

Treba razlikovati vježbanje u trudnoći od pripreme za porod.

Priprema za porod je organizirani tečaj na kojem uz predavanja, trudnica s ili bez partnera uči i vježbe koje će koristiti u vrijeme porođaja. Te se vježbe uveliko razlikuju od tzv. "fit" vježbi ili gimnastike za trudnice koja se može provoditi od najranijih tjedana trudnoće pa do termina poroda. Jasno je da svaka takva vježba poboljšava kondiciju trudnice i osigurava joj fizički bolju izdržljivost na porodu. ali je cilj odabira vježbi orijentiran problemski, u smislu promjene posture (tj. držanja tijela u trudnoći). Za razliku od toga, na tečaju se uče tehnike koje imaju za cilj lakše podnošenje trudova i što bolji izgon djeteta.

Kada trudnica nikako ne smije vježbati?
Ukoliko nije dobila odobrenje od ginekologa, ima krvarenja, trudove
oticanje plodne vode prije termina poroda, ima povećanu tjelesnu temperaturu.

Preporuke ACOG-a ( AMERICAN COLLEGE OF OBSTETRICIANS AND GYNECOLOGISTS):

Redovita vježba, najmanje 3 puta tjedno.
Aktivnosti gdje se natječe nisu preporučljive.
Zahtjevne se vježbe ne smiju izvoditi pri vrućem i vlažnom vremenu ili pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
Izbjegavati balistično gibanje (guranje, udaranje..). Vježbe se izvode na tepihu, na tvrdoj podlozi koja ublažava pritiske.
Prekomjerno istezanje ili savijanje se ne smije izvoditi, zbog oslabljenog vezivnog tkiva.
Skakanje, tresenje i brze promjene smjera gibanja moraju se izbjegavati.
Prije zahtjevnih vježbi treba provesti zagrijavanje 5 min. Može se brzo hodati, voziti sobni bicikl uz niski intenzitet.
Zahtjevna aerobna vježba treba imati i na kraju postupno smanjivanje intenziteta, a to se završava zapravo nježnim statičkim vježbama istezanja. Zbog popuštanja vezivnog tkiva, veća je mogućnost povrede zato izbjegavamo prekomjerno istezanje.
Otkucaji srca se mjere pri najvećoj aktivnosti. Otkucaje srca i njegove promjene treba konzultirati s liječnikom.
Da ne bi došlo do vrtoglavice ili nesvjestice, pri podizanju iz ležećeg položaja u stojeći idemo postupno.
Kako bi se spriječila dehidracija, treba uzimati dosta tekućine prije i poslije vježbe. Ponekad je to nužno i tijekom vježbanja.
Manje tjelesno aktivne trudnice započinju vježbati s manjim intenzitetom.
Pri pojavi neobičnih simptoma vježba se mora prekinuti.



PRAVILA ZA VJEŽBANJE U TRUDNOĆI

Otkucaji srca trudnice u minuti ne smiju biti veći od 140.
Teža vježba ne smije trajati duže od 15 min.
Poslije 4 mjeseca trudnoće treba izbjegavati vježbanje u supiniranom položaju (ležeći na leđima) osim ako fizioterapeut ne procijeni suprotno.
Potrebno je voditi brigu o unosu potrebnih kalorija i prehrani.
Tjelesna temperatura majke ne smije prekoračiti više od 38 C.
Odjeća za vježbanje treba biti pamučna i rastezljiva.
Prije svakog vježbanja potrebno je isprazniti mokraćni mjehur.
Ako se pri vježbanju žeđa, treba piti neku tekućinu koja nije slatka.
Tijekom vježbanja primijećuju se brojne kardiovaskularne promjene. U vježbanju gdje trudnica troši puno kisika - aerobno vježbanje, ne smanjuje se dotok krvi u mozak i srce. Dolazi samo do redistribucije krvi iz unutarnjih organa k aktivnim mišićima.

Zbog povećane potrebe za kisikom u trudnoći i smanjenih rezervi kisika, već u mirovanju se smanji količina kisika koja je na raspolaganju za napor tj. za aerobno vježbanje. Rastuća maternica povećava pritisak na ošit i rebra, što dodatno ometa tehniku disanja pri naporu. Ako vježba nije dobro dozirana, trudnica može osjetiti umor i zadihanost. Intenzitet vježbanja treba prilagoditi prema njezinoj kondiciji i mogućnostima.

U vježbanju se trudnica nikada ne smije naprezati do iscrpljenosti. U vježbama koje zahtijevaju lakši napor frekvencija disanja se lako prilagođava, dok se kod zahtjevnije vježbe ne može proporcionalno prilagoditi. Stoga npr. već pri najmanje zahtjevnoj vježbi za žene koje nisu trudne, trudnica doseže maksimalni kapacitet vježbanja.

Nema komentara:

Objavi komentar