utorak, 30. lipnja 2009.

Kilaža u trudnoći


Pa, koliko onda kila treba dobiti?

Kao i u mnogim drugim stvarima, liječnici tijekom vremena mijenjaju preporuke o onome što je dobro i korisno za nas.

Jedno vrijeme se dobivanje težine u trudnoći ograničavalo na 7-8 kg, ali se uvidjelo da je to zaista premalo, pa se sad po najnovijim smjernicama smatra da je optimalno udebljati se između 11-17 kg.

Nije važno samo koliko se udebljati, već i kojim tempom. Dobar raspored dobivanja na težini bio bi otprilike ovakav:

Prvo tromjesečje –u ovo vrijeme vjerojatno nećete dobiti više od 1-2,5 kg jer je vaše djetešce još uvijek jako maleno i nezahtjevno.

Zapravo je čest slučaj da će zbog mučnina i gadljivosti prema hrani dobitak na vagi biti vrlo malen ili nikakav. To najčešće nije razlog za brigu i lako ćete nadoknaditi propušteno kad jednom počnete normalno jesti.

Drugo i treće tromjesečje – ako su Vam u početku mučnine zagorčavale život, sad će Vas zaskočiti povećana produkcija inzulina zbog koje možete biti stalno gladni. Pokušajte čestim, ali manjim obrocima kontrolirati tu glad tako da Vam prirast težine u ovom razdoblju bude oko 0,5 kg tjedno.

Nekoliko posljednjih tjedana je vjerojatno da ćete na težini dobiti vrlo malo ili čak nimalo, ali može se dogoditi i da zbog zadržavanje vode u tkivima pokupite još koji kilogram, ali to se ne događa baš često pa se nemojte izvlačiti riječima: «ma ne jedem ja puno, to je samo voda!»

Rijetko koja žena dobiva na kilaži po ovom školskom primjeru i ne brinite ako Vam se dogode faze kad odjednom u kratkom roku dobijete 2 kg, pa onda neko vrijeme ništa. Sve dok su ovakvi skokovi samo iznimka, a ne pravilo koje se proteže cijelom trudnoćom, sve je u redu. Bit će Vam korisno i zabavno ako napravite graf i na njemu pratite krivulju povećanja težine. Osim što je praktično za brz, slikovit uvid u razvoj stvari - ostat će Vam i kao zgodna uspomena na trudnoću.

U svemu tome valja voditi računa kako nismo svi jednako građeni i procjenu poželjnog dobitka kilograma treba prilagoditi tome koliko je žena visoka, te kakva je bila njena težina prije trudnoće.

Veća je vjerojatnost da će sitnija žena dobiti manje od nekog prosječnog iznosa, dok će trudnica krupnije konstitucije dobiti više.

Hrvatski prosjek je oko 12-13 kg. Ipak, to je samo prosjek, pa se nemojte strogo toga držati. Ako se započeli trudnoću premršavi, morali biste si, zbog bebinog zdravlja, dozvoliti nešto veći dobitak na vagi i pokušajte ga postići u prvom tromjesečju pa zatim nastaviti gore navedenim tempom.

Ako ste se već prije trudnoće borili sa stvarnim (a ne umišljenim!) viškom, pod strogom lječničkom kontrolom možete bez opasnosti ograničiti dobitak na 8-12 kg, ali samo uz najkvalitetniju hranu. Trudnoća je također vrijeme kada ne biste smjeli biti na nekoj «ludoj dijeti» tipa: samo meso ili samo rotkvice, budući da Vaša beba treba redovnu opskrbu hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima što ne može dobiti iz starih masnih naslaga.

Posebna su priča mame koje nose nekoliko bebica. Njihove su potrebe, dakako, veće, ali ne baš dvostruko veće. Recimo da mama blizanaca može sigurno dobiti oko 17 – 22 kg.

Kad smo kod stvarnog ili umišljenog viška kilograma, evo najboljeg načina da objektivno procjenite svoju kilažu – prema indeksu tjelesne težine (eng. BMI – body mass index).

Račun je jednostavan, podijelite svoju težinu s kvadratom visine u metrima.

Evo, ja ću hrabro podijeliti s Vama svoj BMI prije trudnoće:

63 kg/ 1,64m x 1,64m= 23, 4

Kad izračunate svoj BMI pogledajte gdje je ta vrijednost u tablici i prema tome se ravnajte:

Mršavi - BMI manji od19,8

Primjereno uhranjeni - BMI 19,8-26,00

Pretili - BMI 26,00-29,00

Vrlo pretili – BMI iznad 29,00

Raspodjela kilograma u trudnoći

Vratimo se sad na činjenicu da se, sviđalo se to Vama ili ne, zbog bebe ipak morate udebljati. Ali, kad s nevjericom gledate svoj odraz u zrcalu i iglu vage koja neumoljivo klizi na desno, imajte na umu da se kilogrami dobiveni u trudnoći kvalitativno razlikuju od onih običnih «špek-kila» koje skupljamo u životu zbog prevelike ljubavi prema papici i premale prema tjelovježbi.

Raspodjela dodatne težine u trudnice koja je dobila spomenuti prosjek od 13 kg je otprilike ovakva:

Beba 3,5 kg

Posteljica i plodova voda 1,4 kg

Maternica i dojke 1,4 kg

Krv i ostale tjelesne tekućine 3,2 kg

Mamino masno tkivo 3,5 kg

Dakle, na bebu i njenu «opremu» otpada oko 5 kg koji će nestati već na porodu, maternica će se uskoro stisnuti na staru veličinu, a tjelesne tekućine vratiti u normalu.

Ostat će Vam povećane dojke koje sad imaju važnu ulogu u prehrani bebe i ona simpatična zadnja stavka - masno tkivo. I dio toga će se dobro upotrijebiti kod povećanih energetskih potreba tijekom dojenja. Ali, ako ste se pretjerano udebljali, to može izravno utjecati na sposobnost dojenja. Prema jednom istraživanju, majkama koje su nakupile previše kila u trudnoći prijeti čak 74 posto veća opasnost od neuspostavljanja pravilne laktacije te mnogo više problema s proizvodnjom mlijeka i dojenjem što naposlijetku može rezultirati, na žalost, ranijim prekidom dojenja od mama koje su više pazile što i koliko jedu.

Zato, jedite mudro i oprezno, posavjetujte se s liječnikom i, osim količine, pazite na to da se hranite kvalitetno i raznovrsno te svakako nađite volje i vremena za laganu tjelovježbu.

I ne zaboravite: koliko god kila dobili, skupljali ste ih devet mjeseci pa si dozvolite barem toliko vremena da ih izgubite!

1 komentar:

  1. Dobri savjeti, hvala vam na ovom članku. Slažem se, tjelovježba je jako bitna, ne toliko zbog kilaže nego zato što smanjuje bolove u leđima i zglobovima.
    papa test

    OdgovoriIzbriši