utorak, 30. lipnja 2009.

Seks u trudnoći

Seks u trudnoći

U urednim trudnoćama možete imati odnose sve do prsnuća vodenjaka. Na pregledu kod svog liječnika provjerite prijeti li vam opasnost prijevremenog poroda, te imate li problema kao što su:

- skraćen ili otvoren vrat maternice
- curenje plodne vode
- vanmaterična trudnoća
- krvarenje
- povijest bolesti koja uključuje spontane pobačaje

Sve dok je vaša trudnoća uredna, prakticiranjem seksualnih odnosa nećete naškoditi bebi, čak ni prilikom položaja kad je partner na vama.

Debeli sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice štiti bebu od infekcija. Vodenjak i snažni mišići maternice također dobro štite vašu bebu. Iako se plod može malo «promućkati» nakon orgazma, to je isključivo zbog kucanja vašeg srca, nipošto jer beba razumije što se događa ili jer osjeća bol.


U trudnoći nekim ženama seks je čak i bolji, nekima lošiji. Neke trudnice osjećaju grčeve tijekom ili nakon odnosa. Vaše grudi u trudnoći rastu i mogu biti jako osjetljive, što u nekim slučajevima možda i neće biti najugodnije. Može se desiti da vam je vaginalni iscjedak obilniji ili da ste «vlažniji», što može odnos učiniti još ugodnijim i ljepšim, a s druge strane može rezultirati iritacijom. Ako primjetite iznenadnu razliku u količini ili mirisu iscjedka, otiđite na pregled kod svog liječnika. Možda je riječ o vaginalnoj infekciji ili vam je pukao vodenjak. U slučaju prsnuća vodenjaka osjetit ćete lagano curenje plodne vode.


U potpunosti je normalno da niste baš raspoloženi za seksualne odnose otkad ste trudni.
Velike promjene na (u) vašem tijelu rezultiraju promjenama u seksualnom životu. Neke žene, konačno oslobođene briga oko začeća i kontracepcije, osjećaju se ljepše i zavodljivije nego ikad. A neke su pak preumorne i lijene za seks, pogotovo u prvom tromjesečju. Drugo tromjesečje trudnoće karakterizira povećan libido, dok u zadnjem tromjesečju on jenjava pod pritiskom trudova, poroda ili pak vašim osjećajem neprivlačnosti zbog velikog trbuha i sl.


Potrebno je istaknuti da većina muškaraca smatra svoje trudne žene privlačnijima nego ikad. Ali, partnerova želja za seksom može biti smanjena i zbog brige za vas i bebu, pritiska budućeg očinstva, straha da vođenjem ljubavi ne biste povrijedili bebu ili čak zbog «srama» od odnosa u prisutnosti vašeg nerođenog djeteta.


Što se tiče oralnog seksa, on neće škoditi ni vama ni vašoj bebi, s pretpostavkom da ste u monogamnoj vezi te da ste oboje HIV negativni. U biti, mnogi parovi oralni seks smatraju ugodnom zamjenom za seksualni odnos kada on zbog raznih čimbenika u trudnoći nije izvediv. Ako niste sigurni je li vaš partner HIV negativan, koristite posebnu zaštitu koje će vam preporučiti liječnik.


Najudobniji položaji za sesksu su slijedeći:
Lezite na bok. Partner neka legne iza vas. U ovom položaju partnerova težina nije direktno na vama te vas tako ne opterećuje.
Lezite na kraj kreveta s nogama na podu. U ovom položaju partner kleči ispred vas te je vaš trbuh slobodan.
Lezite na krevet, a partner neka legne ispred vas, u suprotnom smjeru. U ovom položaju penetriranje je plitko što je idealno za višu trudnoću kada dublja penetracija može biti neugodna.
Neka vaš partner legne na krevet, a vi sjednite na njega. U ovom položaju također nema opterećenja za trbuh, a vi kontrolirate dubinu penetracije.
Neka vaš partner sjedne na čvrstu stolicu, a vi mu sjednite u krilo. Trbuh i maternica nisu opterećeni
Imajte vjere, uz malo vježbe i eksperimentiranja naći ćete idealan položaj koji će vam savršeno odgovarati.


Partnerove moguće reakcije na seks u trudnoći:
Muškarci dijele mnoga uzbuđenja i opterećenja s partnericom u trudnoći, ali imaju i svoje brige i užitke.

Tjeskobe:

Smanjena želja za seksualnim odnosima
Fizička neugodnost
Strah od povrede ploda
Briga da će liječnik zabraniti seksualne odnose

Užici:

Uzbuđenost zbog povećanja vaših grudi
Uživanje u porastu vaše težine i zaobljenom trbuhu
Bezbrižnost zbog nepotrebne kontracepcije
Novi načini zadovoljstva
Otkrivanje novih položaja

5 Savjeta za savršen seks u trudnoći:

Komunicirajte! Vaše potrebe se s trudnoćom mijenjaju. Recite partneru što vam odgovara u određenom trenutku.
Eksperimentirajte. Isprobajte različite položaje za vođenje ljubavi koje vam ne opterećuju trbuh. Otkrivanje novih stvari može oplemeniti vaš ljubavni život.
Udobno se smjestite. Pripremite mnogo jastuka da vam bude udobno i imajte pri ruci vaginalni lubrikant u slučaju da vam zatreba.
Proširite horizonte. Bit seksualnog odnosa nije samo snošaj. Možda ćete se poželjeti međusobno masirati, masturbirati zajedno ili uživati u oralnom seksu ako vam penetracija više nije ugodna.
Budite povezani. Stavljanje intime na vrh liste prioriteta u trudnoći povezuje vas i partnera na poseban način kroz ovo divno razdoblje i razvija bliskost koju ćete kasnije dijeliti s prinovom.

Kilaža u trudnoći


Pa, koliko onda kila treba dobiti?

Kao i u mnogim drugim stvarima, liječnici tijekom vremena mijenjaju preporuke o onome što je dobro i korisno za nas.

Jedno vrijeme se dobivanje težine u trudnoći ograničavalo na 7-8 kg, ali se uvidjelo da je to zaista premalo, pa se sad po najnovijim smjernicama smatra da je optimalno udebljati se između 11-17 kg.

Nije važno samo koliko se udebljati, već i kojim tempom. Dobar raspored dobivanja na težini bio bi otprilike ovakav:

Prvo tromjesečje –u ovo vrijeme vjerojatno nećete dobiti više od 1-2,5 kg jer je vaše djetešce još uvijek jako maleno i nezahtjevno.

Zapravo je čest slučaj da će zbog mučnina i gadljivosti prema hrani dobitak na vagi biti vrlo malen ili nikakav. To najčešće nije razlog za brigu i lako ćete nadoknaditi propušteno kad jednom počnete normalno jesti.

Drugo i treće tromjesečje – ako su Vam u početku mučnine zagorčavale život, sad će Vas zaskočiti povećana produkcija inzulina zbog koje možete biti stalno gladni. Pokušajte čestim, ali manjim obrocima kontrolirati tu glad tako da Vam prirast težine u ovom razdoblju bude oko 0,5 kg tjedno.

Nekoliko posljednjih tjedana je vjerojatno da ćete na težini dobiti vrlo malo ili čak nimalo, ali može se dogoditi i da zbog zadržavanje vode u tkivima pokupite još koji kilogram, ali to se ne događa baš često pa se nemojte izvlačiti riječima: «ma ne jedem ja puno, to je samo voda!»

Rijetko koja žena dobiva na kilaži po ovom školskom primjeru i ne brinite ako Vam se dogode faze kad odjednom u kratkom roku dobijete 2 kg, pa onda neko vrijeme ništa. Sve dok su ovakvi skokovi samo iznimka, a ne pravilo koje se proteže cijelom trudnoćom, sve je u redu. Bit će Vam korisno i zabavno ako napravite graf i na njemu pratite krivulju povećanja težine. Osim što je praktično za brz, slikovit uvid u razvoj stvari - ostat će Vam i kao zgodna uspomena na trudnoću.

U svemu tome valja voditi računa kako nismo svi jednako građeni i procjenu poželjnog dobitka kilograma treba prilagoditi tome koliko je žena visoka, te kakva je bila njena težina prije trudnoće.

Veća je vjerojatnost da će sitnija žena dobiti manje od nekog prosječnog iznosa, dok će trudnica krupnije konstitucije dobiti više.

Hrvatski prosjek je oko 12-13 kg. Ipak, to je samo prosjek, pa se nemojte strogo toga držati. Ako se započeli trudnoću premršavi, morali biste si, zbog bebinog zdravlja, dozvoliti nešto veći dobitak na vagi i pokušajte ga postići u prvom tromjesečju pa zatim nastaviti gore navedenim tempom.

Ako ste se već prije trudnoće borili sa stvarnim (a ne umišljenim!) viškom, pod strogom lječničkom kontrolom možete bez opasnosti ograničiti dobitak na 8-12 kg, ali samo uz najkvalitetniju hranu. Trudnoća je također vrijeme kada ne biste smjeli biti na nekoj «ludoj dijeti» tipa: samo meso ili samo rotkvice, budući da Vaša beba treba redovnu opskrbu hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima što ne može dobiti iz starih masnih naslaga.

Posebna su priča mame koje nose nekoliko bebica. Njihove su potrebe, dakako, veće, ali ne baš dvostruko veće. Recimo da mama blizanaca može sigurno dobiti oko 17 – 22 kg.

Kad smo kod stvarnog ili umišljenog viška kilograma, evo najboljeg načina da objektivno procjenite svoju kilažu – prema indeksu tjelesne težine (eng. BMI – body mass index).

Račun je jednostavan, podijelite svoju težinu s kvadratom visine u metrima.

Evo, ja ću hrabro podijeliti s Vama svoj BMI prije trudnoće:

63 kg/ 1,64m x 1,64m= 23, 4

Kad izračunate svoj BMI pogledajte gdje je ta vrijednost u tablici i prema tome se ravnajte:

Mršavi - BMI manji od19,8

Primjereno uhranjeni - BMI 19,8-26,00

Pretili - BMI 26,00-29,00

Vrlo pretili – BMI iznad 29,00

Raspodjela kilograma u trudnoći

Vratimo se sad na činjenicu da se, sviđalo se to Vama ili ne, zbog bebe ipak morate udebljati. Ali, kad s nevjericom gledate svoj odraz u zrcalu i iglu vage koja neumoljivo klizi na desno, imajte na umu da se kilogrami dobiveni u trudnoći kvalitativno razlikuju od onih običnih «špek-kila» koje skupljamo u životu zbog prevelike ljubavi prema papici i premale prema tjelovježbi.

Raspodjela dodatne težine u trudnice koja je dobila spomenuti prosjek od 13 kg je otprilike ovakva:

Beba 3,5 kg

Posteljica i plodova voda 1,4 kg

Maternica i dojke 1,4 kg

Krv i ostale tjelesne tekućine 3,2 kg

Mamino masno tkivo 3,5 kg

Dakle, na bebu i njenu «opremu» otpada oko 5 kg koji će nestati već na porodu, maternica će se uskoro stisnuti na staru veličinu, a tjelesne tekućine vratiti u normalu.

Ostat će Vam povećane dojke koje sad imaju važnu ulogu u prehrani bebe i ona simpatična zadnja stavka - masno tkivo. I dio toga će se dobro upotrijebiti kod povećanih energetskih potreba tijekom dojenja. Ali, ako ste se pretjerano udebljali, to može izravno utjecati na sposobnost dojenja. Prema jednom istraživanju, majkama koje su nakupile previše kila u trudnoći prijeti čak 74 posto veća opasnost od neuspostavljanja pravilne laktacije te mnogo više problema s proizvodnjom mlijeka i dojenjem što naposlijetku može rezultirati, na žalost, ranijim prekidom dojenja od mama koje su više pazile što i koliko jedu.

Zato, jedite mudro i oprezno, posavjetujte se s liječnikom i, osim količine, pazite na to da se hranite kvalitetno i raznovrsno te svakako nađite volje i vremena za laganu tjelovježbu.

I ne zaboravite: koliko god kila dobili, skupljali ste ih devet mjeseci pa si dozvolite barem toliko vremena da ih izgubite!

ponedjeljak, 29. lipnja 2009.

Vježbanje u trudnoći



VAŽNO! Svaka trudnica bi prije vježbanja i odabira programa trebala dobiti podatke o educiranosti fizioterapeuta koji provodi edukaciju pripreme za porod ili vježbanja.

Vježbanje odobrava liječnik - ginekolog kod kojeg se trudnica kontrolira. Ginekolog će ponekad uskratiti mogućnost vježbanja iz medicinski opravdanog razloga ili zbog nepoznavanja samog programa koji se provodi. Ukoliko postoje bilo kakve nejasnoće oko odabranog programa, potrebna je suradnja između ginekologa i fizioterapeuta.

Svaka trudnica treba znati, da ukoliko je iz nekog razloga njezina trudnoća rizična, to ne znači da ona uopće ne smije vježbati. Ponekad će se i u mirovanju moći napraviti određene vježbe koje zasigurno neće ugroziti trudnoću.

Trudnice koje prije trudnoće nisu bile suviše zainteresirane za vježbanje moći će to učiniti dok su trudne, ali će broj vježbi i njihov odabir biti znatno sužen.

Danas je moderno biti "fit" trudnica, no unatoč tome, nekim će trudnicama ipak biti bolje da ozbiljnije vježbanje započnu po porodu. Tu se obično misli na one trudnice koje želju za vježbanjem dobiju pred kraj trudnoće, kada se zapravo malo toga može učiniti.

Treba razlikovati vježbanje u trudnoći od pripreme za porod.

Priprema za porod je organizirani tečaj na kojem uz predavanja, trudnica s ili bez partnera uči i vježbe koje će koristiti u vrijeme porođaja. Te se vježbe uveliko razlikuju od tzv. "fit" vježbi ili gimnastike za trudnice koja se može provoditi od najranijih tjedana trudnoće pa do termina poroda. Jasno je da svaka takva vježba poboljšava kondiciju trudnice i osigurava joj fizički bolju izdržljivost na porodu. ali je cilj odabira vježbi orijentiran problemski, u smislu promjene posture (tj. držanja tijela u trudnoći). Za razliku od toga, na tečaju se uče tehnike koje imaju za cilj lakše podnošenje trudova i što bolji izgon djeteta.

Kada trudnica nikako ne smije vježbati?
Ukoliko nije dobila odobrenje od ginekologa, ima krvarenja, trudove
oticanje plodne vode prije termina poroda, ima povećanu tjelesnu temperaturu.

Preporuke ACOG-a ( AMERICAN COLLEGE OF OBSTETRICIANS AND GYNECOLOGISTS):

Redovita vježba, najmanje 3 puta tjedno.
Aktivnosti gdje se natječe nisu preporučljive.
Zahtjevne se vježbe ne smiju izvoditi pri vrućem i vlažnom vremenu ili pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
Izbjegavati balistično gibanje (guranje, udaranje..). Vježbe se izvode na tepihu, na tvrdoj podlozi koja ublažava pritiske.
Prekomjerno istezanje ili savijanje se ne smije izvoditi, zbog oslabljenog vezivnog tkiva.
Skakanje, tresenje i brze promjene smjera gibanja moraju se izbjegavati.
Prije zahtjevnih vježbi treba provesti zagrijavanje 5 min. Može se brzo hodati, voziti sobni bicikl uz niski intenzitet.
Zahtjevna aerobna vježba treba imati i na kraju postupno smanjivanje intenziteta, a to se završava zapravo nježnim statičkim vježbama istezanja. Zbog popuštanja vezivnog tkiva, veća je mogućnost povrede zato izbjegavamo prekomjerno istezanje.
Otkucaji srca se mjere pri najvećoj aktivnosti. Otkucaje srca i njegove promjene treba konzultirati s liječnikom.
Da ne bi došlo do vrtoglavice ili nesvjestice, pri podizanju iz ležećeg položaja u stojeći idemo postupno.
Kako bi se spriječila dehidracija, treba uzimati dosta tekućine prije i poslije vježbe. Ponekad je to nužno i tijekom vježbanja.
Manje tjelesno aktivne trudnice započinju vježbati s manjim intenzitetom.
Pri pojavi neobičnih simptoma vježba se mora prekinuti.



PRAVILA ZA VJEŽBANJE U TRUDNOĆI

Otkucaji srca trudnice u minuti ne smiju biti veći od 140.
Teža vježba ne smije trajati duže od 15 min.
Poslije 4 mjeseca trudnoće treba izbjegavati vježbanje u supiniranom položaju (ležeći na leđima) osim ako fizioterapeut ne procijeni suprotno.
Potrebno je voditi brigu o unosu potrebnih kalorija i prehrani.
Tjelesna temperatura majke ne smije prekoračiti više od 38 C.
Odjeća za vježbanje treba biti pamučna i rastezljiva.
Prije svakog vježbanja potrebno je isprazniti mokraćni mjehur.
Ako se pri vježbanju žeđa, treba piti neku tekućinu koja nije slatka.
Tijekom vježbanja primijećuju se brojne kardiovaskularne promjene. U vježbanju gdje trudnica troši puno kisika - aerobno vježbanje, ne smanjuje se dotok krvi u mozak i srce. Dolazi samo do redistribucije krvi iz unutarnjih organa k aktivnim mišićima.

Zbog povećane potrebe za kisikom u trudnoći i smanjenih rezervi kisika, već u mirovanju se smanji količina kisika koja je na raspolaganju za napor tj. za aerobno vježbanje. Rastuća maternica povećava pritisak na ošit i rebra, što dodatno ometa tehniku disanja pri naporu. Ako vježba nije dobro dozirana, trudnica može osjetiti umor i zadihanost. Intenzitet vježbanja treba prilagoditi prema njezinoj kondiciji i mogućnostima.

U vježbanju se trudnica nikada ne smije naprezati do iscrpljenosti. U vježbama koje zahtijevaju lakši napor frekvencija disanja se lako prilagođava, dok se kod zahtjevnije vježbe ne može proporcionalno prilagoditi. Stoga npr. već pri najmanje zahtjevnoj vježbi za žene koje nisu trudne, trudnica doseže maksimalni kapacitet vježbanja.

subota, 27. lipnja 2009.

Jesam li trudna ???




Trudnoću s razlogom nazivamo još jednim imenom - drugo stanje - da je tome doista tako pokazuje nam naše tijelo..

Nerjetko kada žene utvrde da su u drugom stanju određene znakove poput mučnine, povraćanja ... i slično.

Međutim, kako je svaka žena induvidua sama za sebe, tako i znakovi tog drugog stanja biti upravo neoubičajeni. Stoga ih nije loše pročitati, pa evo:

1. Krvarenje iz nosa ili začepljen nos

2. Vaginalni iscjedak - bitno je da je iscjedak bjalkast i da nema mirisa

3. Nesanica

4. Gastrointestalni poremečaji - do njih dolazi zbog promjene razine hormona u organizmu

5. Zatvor - ako je to vaš znak trunoće, pijet puno vode, jedite hranu bogatu vlaknima ili se posavjetujte sa vašim liječnikom.


Uz naprijed navedene znakove trunoće postoji još niz drugih znakova koji mogu ukazivati na trudnoću.

Spada li vaš simptom u siguran, moguć ili vjerovatan znak pročitajte ovdje:

Mogući znakovi:

- izostanak mjesečnice

- minimalna ili abnormalna mjsečnica

- osjećaj da ste trudni

- mučnina

- povraćanje

- povećanje dojki

- bolnost dojki

- čudnovata želja za hranom

- učestalo mokrenje

- tamne i povećane bradavice

- kolostrum iz dojki

- povećana maternica

- pomicanje u trbuhu

Nesiguran znak:

- umor

- strije

Siguran znak:

- pozitivn test na trudnoću

- pozitivan nalaz ultrazvuka

- pozitivan nalaz krvi na beta hcg

- izmjereni otkucaji srca fetusa

I zapamtite....


Kao što je već naprijed navedeno, svaka žena je individua sama za sebe pa tako i njezini simptomi trudnoće.